Pääministeri Petteri Orpo

 

Pääministeri ja puoluejohtaja Petteri Orpon lähimmät sukujuuret ainakin äidin puolelta ovat lähinnä Varsinais-Suomesta ja Kanta-Hämeestä. Äidinisä Lauri Toivonen oli syntyisin Kaarinasta. Sukujuuret, joita ei tässä yksityiskohtaisemmin käsitellä, tulevat Turun linnanvoudista Jöns Garpista, joka puolisonsa Margareta Hornin kanssa hallitsi Vehmaan Kosken kartanoa 1500-luvun alussa. Margaretan isä oli erittäin vaikutusvaltainen Halikon Joensuun kartanon herra valtaneuvos Klaus Horn, joka toimi Etelä-Suomen laamannina ja Viipurin linnan päällikkönä. Klaus Hornin äidinisänä pidetään Turun linnan käskynhaltijaa tanskalaissyntyistä Klaus Djäkniä (Julkisuuden henkilöiden kuninkaallisia ja aatelisia sukujuuria, jälkipolviryhmä 004). 

Kuten aikaisemmassa tekstissä Dannyn osalta todettiin, Klaus Djäknin sukujuuret tulevat mm. Tanskan kuninkaasta Kristoffer II:sta. Tuon sukupolvihaaran tarkasteluun voi siis perehtyä aikaisemmassa tekstissä. Valitaan tähän Orpon sukupuuhun esimerkinomaisesti jokin toinen sukuhaara. 

Petteri Orpon sukujuuret vievät mm. viikinkipäällikkö Ragnar "Karvahousu" Lodbrukiin. Eikä vain yksi sukuhaara, vaan melkoisesti useampi haara, sillä e.m. kirjassanikin niitä mainitaan lähemmäs pari sataa. Niinpä niistäkin on valittava vain jokin satunnainen esimerkki. 

Ritari Klaus Djäknin äidinäiti tuli tanskalaisesta Ulfeldt-ylhäisösuvusta, joka puolestaan oli vielä merkittävämmän Hvide-suvun jälkihaaroja. Sukuhaaraan kuulunut Sune Hvide oli erittäin rikas maanomistaja Tanskassa. Hänen maaomaisuutensa määräksi on arvioitu 28000 hehtaaria. Serkkujensa kanssa Sune oli innokas osallistumaan sotaretkille vendien maille Pommeriin. Sunen pojista peräti viidestä tuli piispoja, mm. Lundiin ja Roskildeen. 

Sunen isä Ebbe oli niin ikään mahtava maanomistaja. Hänen sanottiin olleen myös koko Själlannin päällikkö. Ebbe perusti veljensä Asser Rikkaan kanssa Sorøn luostarin. Ebben puoliso Ragnhild oli Tanskan valtionhoitajan ja ns. vastakuninkaan Harald Kesjan tytär. Harald puolestaan oli Tanskan kuninkaan Eerik I Hyvän poika. Jatkamme tässä tarkastelussa kuitenkin Haraldin puolison Ragnhildin sukuhaaran suuntaan. Ragnhildin isä oli Norjan kuningas Maunu III Paljassääri, joka sai surmansa sotaretkellä Irlannissa. Maunun isä oli ollut Norjan kuningas Olavi III Kyrre. 

Tarkastelumme jatkuu kuitenkin kuningas Olavin puolison Thoran sukuhaaran suuntaan. Thoran esi-isät olivat useiden vuosien ajan merkittäviä viikinkinpäälliköitä. Yksityiskohtainen tarkastelu ohitetaan ja päädytään 800-luvun alussa eläneeseen norjalaiseen viikinkipäällikköön Hunda-Steinariin, joka tiettävästi oli myös Englantiin valloitusretkien seurauksena asettuneiden viikinkien jaarlina. Hunda-Steinarin puolison Alöfin tulkitaan olleen tanskalais-norjalaisen legendaarisen viikinkijaarlin Ragnar Lodbrukin tytär. 

Ragnar oli päähenkilönä Viikingit-tv-sarjassa. Samaisessa sarjassa mm. Peter Franzen näytteli Norjan viikinkikuningasta Harald Kaunotukkaa. On syytä huomata, että sarjassa historiaa on käsitelty lievästi todeten "soveltaen". Ragnar sai surmansa sotaretkellä Englannin Northumbriassa, kun hän jäi kuningas Ællan vangiksi ja heitettiin käärmekuoppaan. Joka tapauksessa pääministeri Petteri Orpo melkoisella varmuudella on suoraa jälkipolvea viikinkijaarli Ragnarille, mikä antanee lisämaustetta nauttia Viikingit-sarjasta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ralliajaja Kalle Rovanperä

Mediajulkkis Sointu Borg