Mediajulkkis Sointu Borg

Otetaanpa lähempään tarkasteluun nykypäivän tyypillinen ilmiö eli mediajulkkis. Hän olkoon tässä tapauksessa yrittäjä Sointu Borg. Hänen isänsä on niin ikään "kaikkien tuntema" vaaliasiantuntija Sami Borg. Hänenkin isänsä varsinkin vanhempi sukupolvi muistaa, sillä professori Olavi Borg toimi myös vaaliasiantuntijana. 

Tarkastelumme suuntautuu kuitenkin Olavi Borgin puolisoon, joka oli syntyisin pohjoisesta Keski-Suomesta Keuruun suunnan Paljakka- ja Kiesilä-suvuista. 1700-luvulla eläneen Erkki Kiesilän puoliso Anna oli Keuruun lukkarin Erkki Westelinin tytär ja Annan äiti Maria puolestaan oli lukkari Henrik Candellin tytär. 

Lukkari Candellin puoliso Katariina oli Keuruun kirkkoherran Abraham Palanderin tytär. Abraham itsekin oli kirkollista sukua, sillä hänen isänsä oli Ikaalisista syntyisin ollut Keuruun aikaisempi kirkkoherra Axel Suolaxius. Axel toimi ennen Keuruulle päätymistään Kangasalan Liuksialan kartanossa kotisaarnaajana. Liuksialan emäntä Sigrid (Vaasa) oli Ruotsin syrjäytetyn kuninkaan Eerik XIV:n ja kuningatar Kaarina Maununtyttären tytär. Sigrid-rouvan laajoihin läänityksiin kuului mm. 23 tilaa Keuruulla. Ilmeisesti tuon yhtymäkohdan seurauksena Axelista tuli Keuruun ensimmäinen kappalainen 1625 ja muutaman vuoden kuluttua myös Keuruun ensimmäinen kirkkoherra. Kun virkataloa ei ollut, niin Axel asusti Suolahden tilalla, mistä hän sai sukunimensäkin. 

Axelin isä Didrich Pietarinpoika van Achen oli kunnostautunut marski Klaus Flemingin palveluksessa, kun tämä oli taltuttanut nuijasodan kapinnallisia talonpoikia. Marski Fleming oli antanut Didrichille tämän ansioista palkkioksi pari tilaa Hämeenkyröstä. Didrichin isä Pietari oli avioitunut erään Suomen tunnetuimman uskonpuhdistajan arkkiteini Pietari Särkilahden tyttären Malinin kanssa. Pietari oli opiskellut Euroopassa. Suomessa hänet puolestaan mainitaan Mikael Agricolan opettajana.

Pietari Särkilahden isä Kiukku-Niku oli turkulainen raatimies ja tiettävästi myös Turun pormestari. Hänen puolisonsa oli Kaarina, jonka isä Olavi Kirves oli Nousiaisen Nummin tilalta, mutta avioliiton myötä sai hallintaansa Taivassalon Särkilahden rälssitilan. Kaarina esiintyy Kaari Utrion kirjassa Aatelisneito, porvaristyttö.

Olavin puolison Märtan isä oli valtaneuvos ja tuomari Niilo Särkilahti ja äiti Elina puolestaan oli ritari, Lammin ja Hollolan kihlakunnantuomari Niilo Tawastin tytär. Niilo Tawast oli Lammin Porkkalan kartanon omistaja, mutta hänellä oli laajoja omistuksia myös Varsinais-Suomessa. Niilon veli oli merkittävä Turun piispa Maunu II Tawast. 

Niilo Särkilahden äiti oli tanskalaissyntyinen Kaarina Lydekentytär (Julkisuuden henkilöiden kuninkaallisia ja aatelisia sukujuuria, JP005). Kaarinan veli Klaus (JP004) oli Turun käskynhaltija ja toinen veli Pentti (JP006) oli valtaneuvos, Hämeenlinnan päällikkö ja Ylä-Satakunnan tuomari. Heidän äitinsä Sofia oli tanskalaisaatelisen Eerik Lövenbalkin (JP350) tytär. Eerik puolestaan oli Tanskan kuninkaan Kristoffer II:n pojanpoika. Sukuhaaran esivanhempia on tarkasteltu muissa blogiteksteissä, joten niiden käsittely tässä ohitetaan.




 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ralliajaja Kalle Rovanperä

Pääministeri Petteri Orpo