Ministeri Anders Adlercreutz

 

RKP:n tuore puheenjohtaja, ministeri, kansanedustaja ja arkkitehti Anders Adlercreutz on jo nimensä perusteella tietysti aatelissukua. Vilkaistaan tässä yhteydessä kuitenkin hänen sellaisia sukujuuriaan, jotka lienevät olleet harvemmin esillä.

Adlercreutzin isänisänisä oli valtiopäivämies, kaupunginvouti Herman Adlercreutz, jonka puoliso oli senaattori Gustav Charpentierin tytär. Senaattorin puoliso Adolfina puolestaan oli porvoolaista Aschan-sukua. Ohitamme tässä kuitenkin välipolvien tarkemman tarkastelun ja toteamme, että sukuhaara tuli viipurilaisesta porvarista Petter Ruuthista (Julkisuuden henkilöiden kuninkaallisia ja aatelisia sukujuuria, jälkipolviryhmä 331). Hänen sukujuurensa puolestaan peräytyvät valtaneuvokseen, Hämeenlinnan voutiin ja tuomariin Pentti Djäkniin (JP006). 

Valtaneuvos Pentti Djäkn oli tanskalaista syntyperää. Hänen sukujuurensa olivat mm. Tanskan kuningassuvussa. Hänen esi-isiään olivat kuninkaat Kristoffer II, Eerik V Klipping, Kristoffer I (JP534), Valdemar II Voittaja ja Valdemar I Suuri. Viimeksi mainitun puoliso oli kuningatar Sofia Minskiläinen (JP354), mikä tietysti osoittaa hänen olleen lähtöisin nykyisen Valko-Venäjän seudulta. Sofia-kuningattaren äidinisä oli kuitenkin Puolan suurherttua Boleslaw III Kierosuu, joka oli Puolan hallitsijana 1100-luvun alussa. Boleslawin isänäiti Maria puolestaan oli Kiovan Venäjän suuriruhtinaan Vladimir I Suuren tytär.

Marian äiti Anna oli Bysantin keisarin Romanos II:n tytär. Romanoksen isä oli niin ikään Bysantin keisari Konstantinos VII. He kaikki olivat "purppurasyntyisiä", mikä tarkoitti sitä, että he olivat syntyneet hallitsevalle keisarille palatsin Purppurasalissa. 

Ministeri Adlercreutz voi siis Istanbulissa silmäillä ympärilleen siinä hengessä, että hän on "isiensä maalla". Tosin nämä hänen suorat keisarilliset esi-isänsä istuivat valtaistuimillaan 900-luvulla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ralliajaja Kalle Rovanperä

Pääministeri Petteri Orpo

Mediajulkkis Sointu Borg