Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen alias Danny
Dannyn tuntevat kaikki nykyhetken suomalaiset, joten hän ei tähän mitään esittelyjä kaipaa. Myös hänen sukutaustojaan on paljon puitu eri medioissa. Omassa kirjassani (Julkisuuden henkilöiden kuninkaallisia ja aatelisia sukujuuria) hän on liitetty seuraaviin jälkipolviryhmiin: 001, 004, 163, 239, 388, 428 ja 526. Lisäksi Danny kuuluu ainakin ryhmään 234, vaikka kirjassa maininta puuttuukin. On tietysti itsestään selvää, että hänellä on lukuisia muita sukuyhteyksiä, joten nuokin ovat vain esimerkinomaisia. Mainittujen sukuryhmien avainhenkilöt kirjassani ovat:
001 Porvoon Näsen kartanon herra
Jaakko Dufva ja Margareta Natt och Dag. Margaretan isänä mainitaan
Porvoon voudiksikin mainittu sukutaustaltaan kiistelty Tuve Natt och
Dag, jonka isäksi puolestaan mainitaan valtaneuvos Maunu Natt och Dag.
Tästä sukuyhteydestä käydään kiistelyä, johon tässä yhteydessä ei liene
tarpeen enemmälti paneutua.
004 Turun linnan käskynhaltija, ritari Klaus Djäkn ja Kristiina Garp.
163 Ruotsalaissyntyiset Olavi Bure ja Elisabet Bagge.
234 Ahvenanmaalainen rälssimies Niilo Sluk ja Kaarina Fleming, joka siis juuriltaa oli Suomen merkittävimpiin kuuluvasta aatelissuvusta.
239 Porvoon vouti Håkan Slang ja Valpuri Fleming, joka oli edellä mainitun Kaarinan sisarpuoli.
388
Virolainen maaneuvos Otto von Uexküll ja Hildegard von Uexküll. He
puolestaan omistivat useita kartanoita Virossa ja kuuluivat
sukujuuriltaan samaan Uexküll-sukuun.
428 Virolainen kartanonherra
Johannes von Treyden ja Elisabeth von Tiesenhausen. Myös nämä kuuluivat
Viron merkittävimpiin aatelissukuihin, joiden perimmäiset juuret olivat
useimmiten Saksasta.
526 Otto Reinhold von Uexküll ja Anna Magdalena
Apollof. He suomalaistuivat ja päätyivät Turkuun. Oton sukujuuret
tulivat Baltiasta ja Anna-puolison osin venäläisistä aatelissuvuista.
Otetaanpa esimerkkitarkasteluun Dannyn sukulaisuussuhde Kiovan Venäjän suuriruhtinaaseen Jaroslav I Viisaaseen, joka nousi Kiovan Venäjän valtaistuimelle vuonna 1019. Historiasta tiedämme, että Pohjolan viikingeillä oli aikoinaan tiiviit ja suorastaan vaikutusvaltaiset suhteet idän suuntaan. Suomessahän näitä idänkulkijoita nimitettiin varjageiksi. Samaa historiaperua oli varmaankin myös se, että Jaroslavin puolisoksi päätyi Ruotsin silloisen kuninkaan Olavi III Sylikuninkaan tytär Ingegerd. Mielitietylleen Jaroslav antoi häälahjaksi Laatokanlinnan seudut, jotka saivat sen seurauksena meidänkin tunteman Inkeri-nimityksen.
Sukuaineiston laajuus hahmottunee, kun
todetaan, että Dannystä vie Jaroslaviin ainakin lähes 200 sukupolkua.
Niitä on siten mahdotonta tässä käsitellä. Niinpä tyydymmekin jäljempänä
ottamaan lähempään tarkasteluun vain yhden satunnaisen. Mikäli Dannyn
sukujuuret laajemmin kiinnostavat, niihin voi perehtyä kirjaani Julkisuuden henkilöiden kuninkaallisia ja aatelisia sukujuuria tukeutuen.
Kaikille vähänkin Dannyn sukutaustaan tutustuneelle on tunnettua, että Dannyn äidinisä oli viipurilaissyntyinen Algot Niska, joka on tullut tunnetuksi pirtun ja juutalaisten salakuljettajana. Emme tässä kuitenkaan enemmälti paneuduta Algotiin henkilötasolla. Eräs hänen sukujuuristaan kiertyy Ahvenanmaalta Utter-suvusta. Sukuhaaran kantaisänä siellä oli Maunu Utter, joka avioitui edellä mainitun rälssimiehen Niilo Slukin ja Kaarina Flemingin Kaarina-tyttären kanssa. Kaarina Flemingin isoisoisä puolestaan oli niin ikään edellä mainittu Turun linnan käskynhaltija Klaus Djäkn.
Ritari Klausin sukujuurista esiintyy eri näkemyksiä, mutta erään tulkinnan mukaan hänen äitinsä oli tanskalainen aatelisneito Sofia Lövenbalk, joka oli avioitunut Suomeen virkamieheksi muuttaneen tanskalaisaatelisen Lydeke de Kyrenin / Djäknin kanssa. Vaikka tätä tulkintaa on osin pidetty epävarmana, sitä ei tietääkseni ole myöskään virheelliseksi osoitettu.
Sofian isänä pidetään Tanskan kuninkaan Kristoffer II:n pojanpoikaa, joten takautuva sukuketju on kuninkaallinen. Tässä sukuketjussa Dannyn esipolvissa onkin Kristoffer II:n lisäksi neljä muuta Tanskan kuningasta: Eerik V Klipping, Kristoffer I, Valdemar II Voittaja ja Valdemar I Suuri. Kirjassani näiden kuninkaiden vaiheita ja tekemisiä on tarkasteltu, mutta tässä yhteydessä yksityiskohdat joudutaan ohittamaan.
Valdemar I:n äiti Ingeborg Kiovalainen oli Kiovan Venäjän suuriruhtinaan Mstislav I:n tytär. Myös Mstislav oli esi-isänsä Jaroslavin tavoin avioitunut ruotsalaisprinsessan kanssa. Hänen puolisonsa Kristiina oli Ruotsin kuninkaan Inge Vanhemman tytär. Näin eurooppalaiset hallitsijasuvut jo tuohon aikaan kietoutuivat monin sitein toisiinsa.
Dannyn
takautuvassa sukuketjussa oli nyt vuorostaan Kiovan Venäjän
suuriruhtinaita: Mstislav I, Vladimir II Monomakh, Vsevolod ja tämän isä
Jaroslav I Viisas. Tulkoon vielä todettua, että hänenkin isänsä
Vladimir I Suuri oli Kiovan Venäjän suuriruhtinas ja häntä pidetään
Venäjän legendaarisena perustajana mainitun varjagipäällikkö Rurikin
pojanpojanpoikana.
Kommentit
Lähetä kommentti