Ex-pääministeri Sanna Marin

Sanna Marin nousi valtakunnan ja itse asiassa myös kansainväliseen kuuluisuuteen pääministerinä, joten tituleerataan häntä tässäkin ex-pääministerinä, vaikka hän tekeekin nyt kv-uraa poliittisena konsulttina. 

Marinin isä-suhde oli julkisuustietojen mukaan ongelmallinen, mutta siitä huolimatta sukujuurien osalta lähdemme seuraamaan juuri hänen isänsä sukua. Se tulee Pohjois-Savostsa Iisalmen seudulta. Vaihdamme tarkastelun Sanna Marinin isoisoisän kohdalla tämän puolisoon Anna Sofiaan, joka oli omaa sukua Lappalainen, mutta kylläkin myös Iisalmen seudulta. 

Annan isänisänisä oli Henrik Lappalainen ja hänkin asui Iisalmen Ruotaanlahdessa. Henrikin äidin Elisabetin isä puolestaan oli Jaakko Mechelin, joka oli Iisalmen Heinämäen isäntä ja talonpoikaisnimismies. Jaakon isä oli Pielaveden kappalainen Eerik Mechelin, joka sai surmansa isonvihan tiimellyksessä. Emme kuitenkaan tutki tätä sukuhaaraa.

Jaakko Mechelinin puoliso ja siis Elisabetin äiti oli Anna Gummerus. Hänen isänsä oli Iisalmen 2. kappalainen Johannes Gummerus, joka oli syntyisin Orivedeltä. Johannes oli pappissukua, sillä hänen isänsä ja isoisänsä molemmat olivat Oriveden kirkkoherroina. 

Sukutarkastelumme kuitenkin jatkuu Johanneksen äidin suuntaan. Johanneksen äiti Kristiina oli Längelmäen kirkkoherran Henrik Rainenius / Liliuksen tytär. Alunperin Henrik oli siis syntyjään Karkun Rainion talosta, jota isännöi hänen isänsä ratsutilallinen ja nimismies Hannu Rainio. Hänen puolisonsa Beata oli Dönsby-sukua Karjaalta ja Beatan äidinisä Henrik Dönsby oli maavouti, kirjuri ja laamannin sijainen.  Henrikin puoliso Margareta oli Turun linnanvoudin Jöns Garpin ja Margareta Hornin tytär. 

Margaretan isä oli hyvin merkittävä valtaneuvos, Viipurin linnan päällikkö ja laamanni Klaus Horn. Etelä-Suomen laamannin viran Klaus peri ensimmäisen puolisonsa isältä Krister Frilleltä, jolta Klausin haltuun siirtyi myös Haapaniemen kartano. 1400-luvun lopulla valtaneuvos Klaus Horn johti Kymijoen seudulla sotatoimia Venäjää vastaan. 

Klausin isä oli Halikon Joensuun (Åminnen) kartanon herra Henrik Horn. Henrikin puoliso oli Turun linnan käskynhaltijan ritari Klaus Djäknin (Julkisuuden henkilöiden kuninkaallisia ja aatelisia sukujuuria, JP004) tytär. Avioliiton myötä Horn-suvulle siirtyi myös Maskun Kankaisten linna.  Klaus Djäknin sukujuuria on käsitelty tämän blogin teksteissä, joten tässä yhteydessä niiden tarkastelu ohitetaan.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ralliajaja Kalle Rovanperä

Pääministeri Petteri Orpo

Mediajulkkis Sointu Borg