Tasavallan presidentin Alexander Stubbin sukujuuria

 

Teokseni (Julkisuuden henkilöiden kuninkaallisia ja aatelisia sukujuuria) mukaan tasavallan presidentti Alexander Stubb kuuluu seuraaviin kirjassa mainittuihin jälkipolvi- eli JP-ryhmiin: 233, 394, 428, 497, 593 ja 631. Kirjassa näiden ryhmien ns. avainhenkilöinä on mainittu:

JP233 asemies Krister Jägerhorn ja Margareta Spora
JP394 Saarenmaan Kuusnommen kartanon herra Reinhold von Vietinghoff ja Anna von Bremen
JP428 Viron aatelinen Johannes von Treyden ja Elisabeth von Tiesenhausen
JP497 Viron aatelinen Philip von Wellingk ja Margareta von Tepel
JP593 Skotlantilaissyntyinen aateloitu ratsumestari Peter Udnie ja Anna Ruuth
JP631 Käkisalmen pormestari kauppias Casper Gröning ja Katarina Wagner.

Jotta tarkasteluaineisto säilyisi kohtuullisissa rajoissa, valitsemme lähempään tarkasteluun vain JP593-ryhmän, koska se liittyy myös rouva Innes-Stubbin sukujuuriin. 

Tasavallan presidentin Alexander Stubbin äidinisä oli patologian professori Kai Setälä. Sukujuuret tulevat satakuntalaisista Setälä- ja Brander-suvuista, mutta yksityiskohtaisempi tarkastelu ohitetaan. 1600-1700-lukujen vaihteessa turkulaissyntyinen Joakim Brander avioitui porilaisen Kristiina Paulinuksen kanssa. Kristiinan äidinisä oli valtiopäivämies, lääninrovasti ja Ulvilan kirkkoherra Gabriel Arctopolitanus. Hänen puolisonsa Kristiina - siis edellä mainitun Kristiinan isoäiti - oli puolestaan ratsumestari Peter Udnien ja Anna Ruuthin tytär. Anna Ruuth puolestaan oli Viipurin pitäjän Konkkalan talon perijätär. Kuten mainittua Peter oli syntyjään skotlantilainen ja tullut Ruotsin armeijaan palkkasotilaaksi yleten ratsumestariksi ja asettuen Suomeen asumaan. 

Kirjan luettelosta selviää, että JP593 kuuluu puolestaan seuraaviin vanhempiin sukuhaaroihin: 006, 643, 644, 742, 743, 753 ja 778. Näiden sukuhaarojen avainhenkilöinä on mainittu:

JP006 valtaneuvos, Hämeenlinnan linnanvouti, kihlakunnantuomari Pentti Djäkn ja Valpuri Galen
JP643 Skotlannin 5. High Steward, Skotlannin vartija James Stewart ja Egidia de Burgh of Ulster
JP644 Walesin Marchin 3. jaarli Edmund de Mortimer ja Philippa Plantagenet
JP742 ritari Adam Mure of Rowallan ja Janet Muir
JP743 Skotlannin kuningas Malcolm III ja kuningatar Margaret Pyhä
JP753 Skotlannin 3. High Steward ja Beatrix Crist
JP778 Skotlannin vartija, Buchanin 6. jaarli Alexander de Comyn ja Elizabeth de Quincy.

Valitsemme tästäkin jatkotarkasteluun vain yhden ryhmän eli JP743:n, joka kirjan luettelon perusteella kuuluu esipolviryhmiin 671 ja 748. Niiden avainhenkilöinä mainitaan:

JP671 (Englannin) Wessexin kuningas Egbert ja kuningatar Redburga (Kaarle Suuren tytär).
JP748 Skotlannin Alban kuningas Kenneth I.

Edellä olevista otamme jatkotarkasteluun ryhmä JP671, joka kirjan luettelon mukaan kuuluu esiryhmään JP670. Sen avainhenkilöt ovat

JP670 Frankkien kuningas, Rooman keisari Kaarle Suuri ja kuningatar Hildegard Svaabilainen.

Tämän ryhmän esipolviryhmä on JP620, jonka avainhenkilöt ovat

JP622 (Frankkian) Austrasian major domus Pipin I Vanhempi ja Pyhä Itta.

Koska JP622 ei kuulu kirjan luettelon mukaan minkään muun ryhmän jälkipolviin, Austrasian major domus Pipin I Vanhempi on tämän sukuketjun varhaisin esi-isä. Todettakoon selvennyksenä, että Wessexin kuninkaan Egbertin puolison Redburgan yhteyttä Kaarle Suureen ei tiettävästi ole täysin kyetty varmistamaan. Presidentti Stubbin ja Kaarle Suuren suoran sukuyhteyden kannalta seikalla ei kuitenkaan ole merkitystä, sillä presidentillä on myös muita suoria sukuyhteyksiä Kaarle Suureen.

Näin olemme tässä tarkastelussa tasavallan presidentin Alexander Stubbin erään esipolvihaaran osalta päätyneet yhteen hänen varhaisimmista esi-isistään.

Tässä yhteydessä ei ole mahdollista paneutua laajemmin yksityiskohtaisesti presidentti Stubbin esipolviin. Kirjan aineistoon perehtymällä voi todeta, että hänellä on suora sukuyhteys erittäin laajalti eurooppalaisiin hallitsijasukuihin edellä mainittujen lisäksi. Hänen suoriin esi-isiinsä kuuluvat esimerkiksi Tanskan kuningas Harald Sinihammas, Englannin kuningas Alfred Suuri, Ruotsin Birger-jaarli, joka tunnetaan ristiretken tekijänä Suomeen, Kiovan Venäjän Jaroslav I Viisas ja viikingeistä vaikkapa Ragnar "Karvahousu" Lodbruk ja Rollo, jotka ovat pääosassa kuuluisassa Viikingit-tv-sarjassa - tosin historiaa jonkin verran vapaasti tulkiten.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ex-pääministeri Sanna Marin

Laulaja Anna Puu