Ralliajaja Kalle Rovanperä

Rallin kuuma nimi on nuori Kalle Rovanperä. Hänen isänpuolensa isälinjan suku on lähinnä Lapista Ylitornion suunnalta, mutta sitä emme lähde enemmälti tarkastelemaan. Kallen mummu (isänäiti) oli Hämäläinen-nimisestä suvusta, mutta ei kuitenkaan Hämeestä, vaan Keski-Suomen pohjoislaidalta Pihtiputaalta. Mummun äiti oli Jämsen-sukua ja niin ikään Pihtiputaalta. Sukuhaaran varhaisemmat jäsenet tunnettiin Jempsonius-nimellä. 1700-luvulla eräät suvun miehet palvelivat armeijassa, mutta sitä aikaisemmat suvun päämiehet olivat pappeja. 

Laukaan kirkkoherrana 1696-1712 toimi Paulus Jempsonius. Hänen isänsä Laurentius oli Jämsän kirkkoherra ja tämän isä Paulus Maukonen oli ollut Rautalammin kirkkoherra. Laurentius otti ilmeisesti asemapaikkansa Jämsän mukaan uudeksi sukunimekseen Jempsonius. Sukutarkastelumme jatkuu kuitenkin Laukaan Pauluksen puolison Margaretan suuntaan.

Margareta oli Pälkäneen kirkkoherran Arvid Rothoviuksen tytär. Arvidin puoliso ja siis Margaretan äiti Katariina oli myös pappissukua, sillä hänen isänsä oli Loimaan kirkkoherra Johannes Walstenius, jonka isä puolestaan oli Paraisten kirkkoherra Petrus Pargasensis. Petruksen puoliso Kaarina oli niin ikään kirkollista sukua, sillä hän oli Paraisten aikaisemman kirkkoherran Elias Simonpojan tytär. Eliaksen sukutaustaa ei lähemmin tiedetä. Hänen puolisonsa Agneta oli paraislaisen rälssimiehen Klemetti Espingin ja tämän puolison Kirstinin tytär. 

Kirstinin isä lienee jäänyt tuntemattomaksi, mutta hänen äitinään mainitaan Karin Tavast, jonka asuinpaikkana mainitaan Mynämäki. Karinin mainitaan omistaneen maata mm. Hämeen Lammilla ja Varsinais-Suomen Nousiaisissa. Karinin isän tulkitaan olleen varsinaissuomalainen asemies ja tilanomistaja Henrik Niilonpoika Tavast ja äiti Birgitta Jaakontytär Kurki. 

Birgitan isänä pidetään Jaakko (Jeppe) Kurkea, jonka yhteys Vesilahden Laukon kartanoon lienee epäselvä. Birgitan äidiksi puolestaan on tulkittu Kaarina Djäkn, jonka isä oli tanskalaissyntyinen ritari ja Turun linnan käskynhaltija Klaus Djäkn (Julkisuuden henkilöiden kuninkaallisia ja aatelisia sukujuuria, JP004). Klaus Djäknin sukujuuria on tarkasteltu muissa blogiteksteissä jo aikaisemmin, joten jatkotarkastelu tässä yhteydessä jätetään tekemättä. Sukujuurethan vievät mm. Tanskan kuninkaaseen Kristoffer II:een.



 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääministeri Petteri Orpo

Mediajulkkis Sointu Borg